magnetism_netti.jpg

Elollista magnetismia

31.01.2012

Maailman ohuimmasta ja vahvimmasta materiaalista grafeenista on onnistuttu tekemään magneettista. Nature Physics -lehdessä julkaistut tutkimustulokset ovat lupaavia niin teknologisilta sovelluksiltaan kuin orgaanisten, hiilipohjaisten materiaalien magnetismin arvoituksen ratkaisemisen kannalta.

Hiilen yleisimmästä ilmenemismuodosta grafiitista eristetyn yhden atomin paksuisen hilarakenteen, grafeenin, ominaisuuksien tutkimus palkittiin vuoden 2010 fysiikan Nobel-palkinnolla. Toinen palkituista tutkijoista, Manchesterin yliopiston professori Sir Andre Geim johtaa nyt tutkimusryhmää, joka on saanut grafeenin käyttäytymään magneettisesti. Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitos on mukana tutkimuksessa yhteistyössä Manchesterin yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.

”Ennen kuin grafeenia pystyttiin edes tuottamaan, vuonna 2003 Aalto-yliopiston fysiikan laboratoriossa tutkittiin teoreettisesti sen mahdollista magnetismia”, Arkady Krasheninnikov Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitokselta kertoo. Tuolloin arveltiin, että grafeenin hunajakennon muotoista rakennetta manipuloimalla saataisiin aikaan paikallisia magneettisia ilmiöitä.

Nature Physicsin artikkelissa tutkijat selvittävät, miten aiheuttamalla hilavirheitä grafeenin rakenteeseen sekä lisäämällä fluoriatomeita sen pinnalle voidaan synnyttää hetkittäistä magnetismia. Vaikka aikaansaatu magneettisuus on heikkoa, Arkady Krasheninnikov uskoo jatkotutkimuksessa selvitettävän, voiko grafeenista valmistaa raudan tai nikkelin kaltaista kestomagneettista hiiltä.

Jääkaappimagneetiksi grafeenista ei kuitenkaan aivan vielä ole, mutta sen mahdolliset sovellukset esimerkiksi elektroniikassa ja tietokoneiden kovalevyjen spintroniikassa houkuttelevat jatkotutkimukseen. Grafeenin magneettiset kyvyt ovat toistaiseksi vielä varsin kiistanalaisia, mutta ryhmä odottaa tulostensa kiihdyttävän aiheen tutkimusta ja sovellusten kehittämistä.

Artikkeli Nature Physics -lehdessä:

Manchesterin yliopiston julkaisema uutinen:

Teksti: Tapio Reinekoski

Sivusta vastaa: viestinta-sci [at] aalto [dot] fi (Perustieteiden korkeakoulun viestintä) | Viimeksi päivitetty: 31.01.2012.