Ajankohtaista

Lukivaikeudelle altistava geenimuoto heikentää kuuloratojen risteämistä aivoissa

31.01.2012

Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkijat  ovat osoittaneet, että lukivaikeudelle altistava ROBO1-geenimuoto heikentää kuuloratojen risteämistä. Poikkeavuus on sitä voimakkaampaa, mitä heikommin ROBO1-geeni toimii. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Journal of Neuroscience-lehdessä.

Eläinkokeiden perusteella ROBO1-geenin täydellisen puutoksen tiedetään estävän sikiökehityksen aikana hermoratojen risteämisen aivojen keskiviivan yli. Toistaiseksi ihmisiltä ei ole löytynyt täysin toimimatonta ROBO1-geeniä. Vuonna 2005 professori Juha Keren johtama tutkijaryhmä tunnisti suomalaisesta suvusta harvinaisen ROBO1-geenin osittaisen toimintahäiriön, joka periytyy vallitsevasti yhdessä lukivaikeuden kanssa.

ROBO1_tiedote_kuva2.jpg

Nyt julkaistussa tutkimuksessa kuuloratojen toiminnallista risteämistä tutkittiin Aalto-yliopiston Aivotutkimusyksikön  kehittämällä, magnetoenkefalografiaan (MEG) perustuvalla taajuusleimausmenetelmällä.

"Tämän uuden herkän menetelmän avulla havaitsimme merkittäviä poikkeavuuksia lukivaikeudelle altistavaa ROBO1-geenimuotoa kantavien henkilöiden kuuloradoissa”, toteaa  tutkimuksesta vastannut lääkäri Satu Lamminmäki Aalto-yliopiston Aivotutkimusyksiköstä Otaniemestä. Akateemikko Riitta Harin johtama tutkimusryhmä tunnetaan maailmalla erityisesti MEG-osaamisestaan.

Lukivaikeus on yleisin oppimishäiriö ja sen eri muodoista kärsii 6–10 prosenttia suomalaisista.

Lisätietoja:

Tutkija, LL Satu Lamminmäki
Puh: 050-3442818
Sähköposti: satu.lamminmaki [at] aalto [dot] fi

Akatemiaprofessori, LKT Riitta Hari
Sähköposti: hari [at] neuro [dot] hut [dot] fi

Professori, LKT Juha Kere
Sähköposti: juha.kere [at] ki [dot] se

Viite:

Satu Lamminmäki, Satu Massinen, Jaana Nopola-Hemmi, Juha Kere, and Riitta Hari: Human ROBO1 Regulates Interaural Interaction in Auditory Pathways. The Journal of Neuroscience, January 18, 2012, 32(3):966 –971.

Sivusta vastaa: viestinta-sci [at] aalto [dot] fi (Perustieteiden korkeakoulun viestintä) | Viimeksi päivitetty: 18.06.2014.