Kokonaisvaltaista ketteryyttä organisaatioon

27.02.2012

Ennen vuosituhannen vaihteen IT-huumaa ohjelmoijien piiristä syntyi uusi ideologia projektinhallintaan. Ketteriksi menetelmiksi kutsutuilla työskentelymalleilla tahdottiin järkevöittää ohjelmoijien työtä. Asiakkaatkin hyötyivät ripeästä palautteesta ja projektien evoluution seuraamisesta.

Vaikka ketteristä menetelmistä on sittemmin tullut valtavirtaa, niiden yhdistäminen pitkän tähtäimen liiketoimintasuunnitteluun ja perinteisiin johtamismalleihin harvoin onnistuu. Tuoreessa väitöstutkimuksessaan Jarno Vähäniitty Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen ohjelmistoprosessien tutkimusryhmästä on kuronut umpeen kuilua ketterän pientiimityöskentelyn ja kokonaisvaltaisen liiketoiminnan johtamisen välillä.

Visiosta päivittäiseen työjonoon

Sekä käytännön yritystoiminnassa että ketterien menetelmien akateemisessa tutkimuksessa törmätään yhteiseen ongelmaan: miten yhdistää pienimmätkin työt yrityksen tuotevisioihin ja strategisiin tavoitteisiin?

– Ketteryys ei juuri linkity perinteisiin johtamis- tai tuotekehitysmalleihin, joten yritysten voi olla vaikeaa omaksua ketteriä menetelmiä. Usein pelätään, että toiminta ajautuu kaoottiseksi, Vähäniitty arvioi.

Ketterän kehityksen näkyvin projektinjohtamisen työkalu on työjono, tärkeysjärjestyksessä oleva lista pieneksi pilkottuja tehtäviä, tai ”käyttäjätarinoita”, jotka voidaan toteuttaa nopeasti. Vähäniityn mukaan ongelmia syntyy, kun ruohonjuuritason ketteryys ei löydä yhteyttä esimerkiksi myyntiin, tuotehallintoon tai yrityksen pitkän tähtäimen tavoitteisiin.

– Työjonon pikkusilppu pitää kytkeä tuotehallinnon päätöksentekoon ja tavoitteisiin, ja yhteys tulee luoda myös takaisin – liiketoiminnan suunnittelusta päivittäiseen työhön, Vähäniitty korostaa.

Ketterä norsu voittaa möhköfantit

Vähäniityn tutkimusryhmänsä ja opiskelijoiden kanssa kehittämä ilmainen ja avoimen lähdekoodin <a href=”http://www.agilefant.org/”>Agilefant-ohjelmisto</a> mahdollistaa koko yrityksen toiminnan hahmottamisen ja suunnittelun yhdellä alustalla.

agilefant-round2.jpg

– Agilefantilla voi hallita niin yhden tiimin yksittäistä projektia kuin koko moniprojektiympäristöä aina strategiselle tasolle asti.  Jokainen käyttäjä voi nähdä, mihin tavoitteisiin omat käyttäjätarinat liittyvät ja keitä varten niitä tehdään. Se auttaa organisaation eri tasojen ihmisiä puhumaan samaa kieltä, Vähäniitty kiteyttää.

Vähäniityn mukaan Agilefant yhdistää helppokäyttöisyyden norsun voimiin.

– Tutkimusympäristön ansiosta olemme voineet tarkkaan miettiä, mihin kohdistamme ohjelmointipanoksemme. Siksi Agilefant ei ole paisunut kankeaksi möhköfanttiohjelmistoksi, jollaisia markkinoilla on monia, Vähäniitty arvelee.

Ketterät menetelmät soveltuisivat Vähäniityn mukaan mihin tahansa monimutkaiseen asiantuntijatyöhön, jossa kaikkea ei ole mielekästä suunnitella jo alkuvaiheessa loppuun asti. Ketteryys kuitenkin haastaa organisaatio- ja työkulttuurin: kaikkien projektien sisältö ja edistyminen tulisi olla jokaisen nähtävillä.

– Ketterien menetelmien omaksuminen vaatii rohkeutta yritykseltä ja työntekijöiltä. Vaadittu läpinäkyvyys voidaan kokea myös kontrollina ja kyttäyksenä, Vähäniitty myöntää.

Tulevaisuudessa Vähäniitty toivoo voivansa yhdistää sekä Agilefantin että alansa tutkimuksen edistämiseen.

– Agilefant on jo käytössä kymmenissä yrityksissä ympäri maailmaa. Mikäli tutkimusrahoituksen hakemiselta ehdimme, voimme Agilefantin käytöstä kerätyn datan avulla julkaista millä foorumilla tahansa.

Tutustu Agilefant-ohjelmistoon <a href=”http://www.agilefant.org/”>täällä</a>.

Lisätietoja:

Jarno Vähäniitty