elliottietokone.jpg

50 vuotta tietokoneaikaa Aalto-yliopiston tekniikan korkeakouluissa

01.03.2012

Ensimmäinen tietokone käynnistettiin silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa toukokuussa 1961 Juri Gagarinin lennon käynnistämässä avaruushuumassa.

Teknillisen korkeakoulun professorit Erkki Laurila, Pentti Laasonen, Olli Lokki ja Pekka Jauho esittivät vuonna 1960 valtion budjettiin määrärahaa ”elektronikoneen” hankkimiseksi – turhaan.  Keväällä 1961, Juri Gagarinin lennon käynnistämässä avaruushuumassa, viimein tärppäsi. Määräraha saatiin, ja yliopiston ensimmäiseksi tietokoneeksi ostettiin Suomen Kaapelitehdas Oy:n käytössä ollut Englannissa valmistettu Elliott 803 A.

Tietokone sijoitettiin professori Olli Lokin johtamalle sovelletun matematiikan laitokselle. Teknillinen korkeakoulu sijaitsi tuolloin vielä Helsingin keskustassa Hietalahdessa. Elliott hyrisi Lokin työhuoneen viereisessä piirustussalissa päärakennuksen kolmannessa kerroksessa. Elliott oli toisen polven transistoroitu tietokone. Se käytti merkittävästi vähemmän sähkötehoa kuin aiemmat elektroniputkilla toteutetut koneet. Ilmastoinnista vastasivat salin melko hatarat ikkunat.

Elliott 803 A käynnistettiin TKK:lla toukokuun 10. päivänä 1961. Elliottin käyttöpäälliköksi ja ohjelmointi-asiantuntijaksi tuli fil.kand. Juhani Virkkunen. Uutta konetta käytti myös silloinen Valtion teknillinen tutkimuslaitos, nykyisin VTT. Olli Lokki oli jo kevätlukukaudella luennoinut tietokoneen ohjelmointia. Syyslukukaudella harjoitustöidensä ajamista jonotti 180 opiskelijaa. Kone toimi hyvin ja oli pian lähes ympärivuorokautisessa käytössä.

Vuoden 1961 aikana parikymmentä korkeakoulun opettajaa käytti tietokonetta omissa tutkimuksissaan, muutamat heistä kirjoittivat ohjelmiakin itse. Konetta käytettiin myös kahdessa diplomityössä. Kaksi vuotta myöhemmin Elliottia hyödynnettiin jo 23 diplomityön teossa.

Tietotekniikkaa opetetaan ja tutkitaan Aalto-yliopiston perustieteiden ja sähkötekniikan korkeakouluissa. Silloisen TKK:n opetuksessa ja tutkimuksessa tietokoneen käyttöön ottanut professori Olli Lokki toi Suomeen uuden tekniikan haaran, operaatiotutkimuksen. Tutkimusperinne elää vahvana hänen seuraajansa professori Raimo P. Hämäläisen johtamassa Systeemianalyysin laboratoriossa Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella.

Lue lisää: Juhani Virkkunen: ”Tietokonekauden alkuvuodet Teknillisessä korkeakoulussa” Kirjoittaja oli Elliott 803A -koneen käyttöpäällikkö ja TKK:n laskentakeskuksen ensimmäinen johtaja.

Tietokoneiden alkutaival

1946 ensimmäinen elektroninen tietokone ENIAC valmistui Yhdysvalloissa. Laite sisälsi 18 000 elektroniputkea ja painoi 30 tonnia

1949 ”I think there is a world market for maybe five computers”, arvioi Thomas Watson, IBM:n hallituksen puheenjohtaja.

1958 Postipankki hankki Suomen ensimmäisen tietokoneen. IBM 650 sai nimen Ensi.

1960 Ensimmäinen Suomessa rakennettu tietokone, ”elektroninen sarjakomputaattori” ESKO, valmistui viiden vuoden uurastuksen jälkeen Teknillisessä korkeakoulussa. Kone siirrettiin heti valmistumisen jälkeen Helsingin yliopiston käyttöön.

1961 TKK sai ensimmäisen sarjavalmisteisen tietokoneensa. Englannissa valmistetussa Elliott 803 A:ssa elektroniputket oli jo korvattu transistoreilla. Elliott 803 A toimi hyvin ja oli lähes ympärivuorokautisessa käytössä. Opiskelijat ja muut asiakkaat, joilla oli suurehkoja töitä ajettavana tietokoneella, saivat opetella operoimaan konetta itse. Koneen ohjauskäskyt annettiin ohjauspöydästä painonapeilla binäärisessä muodossa. Syöttö- ja tulostusvälineinä oli reikänauha.